torsdag 11 december 2008

LITE ANNORLUNDA LÄSNING...!

ETANOL - en dålig och temporär lösning

Hittade denna artikeln i NLT, (inlämnad av min sons lärare) och skriven av min son i skolarbete!

Jorden har feber och den blir bara värre. Nu har politiker och forskade över hela världen panik för att bromsa växthuseffekten. Helst ska en lösning sättas i verket inom några år för att jorden ska kunna ha någon chans att börja återhämta sig.

En lösning, som verkligen förvånar mig, och som man fortsätter att utveckla är etanolen, eller E85. Enligt mig är etanolen bara en tillfällig lösning. För etanol framställs av bland annat majs, vete och sockerrör. Alltså av mat som vi behöver. Världen lider redan av hungernöd men när klimatet kommer på frågan, då blundar politikerna. Tar man sockerrör som exempel, som är det effektivaste biobränslet att göra just etanol av, så är det bönderna i bland annat Brasilien som får odla det under slavliknande förhållanden. Men det är också just de bönderna som drabbas hårdast när man gör etanol av "mat". För priset på bröd och andra spannmål steg direkt när man började använda etanol som bilbränsle. Detta är fel, mycket fel. Faktum är, att det faktiskt går åt mer fossil energi att framställa etanol än vad man hade fått om man hade kört med en diesel med god förbränning.

Detta är fakta och det kan man inte blunda för. Och när alla politiker också försöker få befolkningen att tänka klimatsmart så gör man inte det med etanol enligt min åsikt. Hade man däremot bara använt biobränslen för att göra mat, el och värme till befolkningen vore detta mycket bättre för klimatet enligt många experter. När det gäller forskningen och framställningen av etanol så kräver detta också många miljarder kronor. Något som man exempelvis kunde lägga på forskning till ett annat, mer vettigt bilbränsle för framtiden. Så tänk efter ni som ska köpa etanolbil. En etanolbil drar mer bränsle, är inte alltid bättre för kjimatet och gör att matpriserna HÖJS VÄRLDEN ÖVER. ÄR DETTA VAD NI VERKLIGEN VILL?

Bra skrivet av honom tycker jag, han är ju inte så gammal än (ungdom).
Det ska blir roligt att höra reaktionerna på fria ord..

Tyck och tänk, ordet är ju fritt............

Inga kommentarer: