tisdag 22 juli 2008

Nattövning på staben!

Jag har kommit hem nyss efter våran träning. Vi var 10 personer och 8 hundar. Dessutom fick vi hjälp av Jörgen (utb.sjukgymnast) och av Elenor (stabens skärna av sjukvården). Dessutom blev vi bjudna all mat över dygnsövningen av staben. Kan man ha det bättre...?

Vi startade på eftermiddagen med presentation och talade om planeringen. En liten genomgång.
Sedan hantering av samtliga hundar med lyft och rejäl koll om allt inkl. tempen!
Sedan började vi med patrullstigen med två figuranter som vanligt och där börjar man ser resultat nu. Hundarna har jobbat jätte fint och har fått jaga figuranterna i skogen. Efter patrullstigen tog Jörgen hand om gruppen och jag med Elenor började laga mat.
Jörgen visade strechning, massage och pratade om hundens anatomi och var och en fick göra samma sak med sina hundar med Jörgens hjälp. Sedan var det tvåbentas tur. Där fick Lollo snällt lägga sig på filten och så började Jörgen prata och visa. Där fick dom massor av goda tips och råd, varför man bli tröttade på vissa delar av kroppen än andra och hur man ska hantera det och kunna hjälpa till. Hur man masserar och hur man strechar. Detta fick dom också testa på.
Sedan vet vi att Bubblis har lite problem med sina ben och där tog Jörgen henne till en special behandling och visade hur hon kan hjälpa sig själv. Evigt tacksam om goda råd.

Maten fixade vi själva och det blev grillade hem biffar och korv, potatis, sallad, kallsås mm.
En liten matrast och sedan blev det full fart till fastbevakning som vi gjorde vid skymning och detta varade 1 timma. Vi körde igen med två figuranter så att hundarna skulle får jobba ordentligt och dom flesta fick belöning med att jaga ikapp "fienden" och vissa (Nira och Dhiva) "sparkade" jag ut för att dom tog figuranterna så tidigt och blev för upphetsade så dom skickade jag iväg. Det hade blivit för livat annars och för svårt för dom andra. Det är så roligt att ser denna glädjen med hundförarna och även hos hundarna när dom blir belönade och har lyckats med uppgifterna. Sedan tyckte himlens makterna att vi har gjort vårat ute och det kom åska med kraftig regn som fortsatte nästan hela natten. När vi kom tillbaka till staben så blev det kaffe och glass och även mackor. Genomgång och värdering, dessutom en trevlig gemensam stund innan läggdags. Redan då var vi inne på "små"timmarna. Uh, vad tiden gick snabbt.

Jag gick jätte tidigt upp på morgonen och rastade våran hundarna och fixade kaffet till oss. Frukost hade vi vid 8.00 och direkt efter så tog Elenor hand om gruppen ang. om sjukvården och jag gick iväg att göra spår till samtliga. Det blev tre föremål var och spåret gick på åker, skog, asfalt, traktorstig, vanlig skogsstig och rå terräng som var jätte svår att gå. Spåret fick ligga 3 timmar. Elenor hade både teoretisk genomgång och även praktiskt genomgång. Där man gick genom lite om hundens sjukvård som olika skador och även om förgiffningar samt människors vård vid olika olyckor. Hade mycket diskutioner runt eftersök och hur man hanterar en nerskylld människa och vad är bra att ha med sig vid eftersök och mycket mycket mera. Sedan har dom haft även dom praktiska övningarna. Hur man tar hand om en nackskadat person och hur man lyfter en med hjälp av filten utan att man skadar människan ännu mera. Hur man lyfter en hund som kan har en ryggskada och hur man "paketerar" en hund som har fått en pinne i sidan och hur man lägger en bandage vid en tass skada. Så mycket har vi fått göra med oss själva och med våra hundar. En liten fika och sedan var det dags för spårarbetet.

Alla hundarna gick samtidigt ut och dom fick alltid spåra fram till ett föremål och sedan bytte man hunden och föraren osv. Kanska intressant att ser dom att jobba på det här sättet. Till slutet fick samtliga spåra med flyende figurant som belöning.

Lite mat och genomgång, sedan var det att packa ihop och städa.

JAG VILL TACKA speciellt ELENOR och JÖRGEN som var där hela tiden och gjorde våran träning så LÄRORIK och JAG VILL TACKA STABEN för ALL MAT mm. Och JAG VILL TACKA SAMTLIGA SOM KOM.

Nu åker vi iväg till nästa uppdrag. Lite semester och nöjet att ser andra att slita, alltså SSM:et.

Hoppas ni har det bra så ses vi igen nästa tisdag. VI BÖRJAR TIDIGT IGEN!
Har det så bra

sköta om en tasskada!

patrull/bevakning
patrull/bevakning
Teori
Ta hand om en skada (punkterad lunga med pinne) på en hund
praktiska övningar
Vad ska man göra om en medvetslös person skadat nacken?
så hära kul har vi på våra träningar
praktiska övningar
teori om massage
lyft
medvetslösträning
plåstra om en hund
Teori


Inga kommentarer: